Organik Gıdaların Besleyici Etkisi Üzerine Araştırmalar
Organik gıdalar, geleneksel olarak yetiştirilen gıdalardan daha fazla vitamin, mineral, enzim ve mikro besin içerir. Diğer yandan tarım yöntemlerine bağlı olarak gıdaların besin içeriğini nasıl etkilediğini belgeleyen kanıtlar giderek artarken, bu durum organik gıdaların önemini de arttırıyor.
Bazı araştırmalara göre;
Altı yıllık süreyi kapsayan bir çalışmaya, organik soğanlarda geleneksel soğanlara göre daha fazla antioksidan aktivite ve daha yüksek flavonol içeriği buldu.
British Journal of Nutrition’da 2016 yılında yayınlanan analizde, organik süt ve etin yaklaşık yüzde 50 daha fazla omega-3 yağ asidi içerdiğini buldu. Bu artış, hayvanların omega-3 bakımından zengin otlarla beslenmesi ve bunların daha sonra süt ürünleri ve etlerle sonuçlanmasının bir sonucu olduğu belirtiliyor.
2013 yılında yapılan 18 aylık bir süt araştırması ise, organik üretimin, yağ asidi bileşimini değiştirerek sütün besin kalitesini artırdığını ortaya çıkardı.
British Journal of Nutrition’da 2014 yılında yayınlanan diğer bir analizde de organik mahsullerin geleneksel mahsullere göre önemli ölçüde daha yüksek antioksidanlara sahip olduğunu ortaya çıkardı; bunlar arasında %19 daha yüksek fenolik asit seviyeleri, %69 daha yüksek flavanon seviyeleri, %28 daha yüksek stilben seviyeleri, 26 % daha yüksek flavon seviyeleri, %50 daha yüksek flavonol seviyeleri ve %51 daha yüksek antosiyanin seviyeleri tespit edildi.
Davis’teki Kaliforniya Üniversitesi’nde 2008 yılında domatesler üzerinde gerçekleştirilen on yıllık bir karşılaştırmalı çalışmada ise organik domatesler, komşu tarlada yetişen geleneksel domateslerle karşılaştırıldığında; organik domateslerde quercetin olarak bilinen faydalı bir flavonoid konsantrasyonunun neredeyse iki katı olduğunu görüldü.
Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi’nde 2001 yılında yayınlanan bir çalışmada da beş yaygın organik sebzenin besin içeriğini “geleneksel” olarak yetiştirilenlerle karşılaştırılmış, be besinlerin (organik havuç, ıspanak, marul, patates ve lahanada) alternatif olarak yetiştirilenlere göre önemli ölçüde daha fazla C Vitamini, Demir, Magnezyum ve Fosfor ve daha az nitrat olduğu belirlenmiştir.
Süt ürünleri üzerine 2019 yılında yapılan bir çalışmada, geleneksel süt numunelerinin %60’ında antibiyotik tespit edildiğini, organik numunelerin ise antibiyotik içermediğini gösteren bulgular ortaya çıktı. Araştırmacılar, sütü doğrudan mağaza raflarında test ederek tüketicilerin geleneksel veya organik sütü seçtiklerinde tam olarak ne tükettiklerini ortaya çıkarmayı başardılar.
Bu Web sitesinde yer alan bilgiler, çocuk doktorunuzun tıbbi bakımı ve tavsiyelerinin yerine kullanılmamalıdır. Çocuk doktorunuzun bireysel gerçeklere ve koşullara bağlı olarak önerebileceği tedavide farklılıklar olabilir.
Bu yazı onlyorganic.com sayfasında çevrilerek aktarılmıştır. İçeriğin orijinaline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Mill & More markasının editöryal politikasını yansıtmayabilir. Doğabilecek uyuşmazlıklardan Mill & More markası sorumlu değildir.