Mill & More Blog

Organik Gıda Neden Daha Sürdürülebilirdir?

Sürdürülebilirlik ve çevre bugün birçok kişinin gündeminde yer alıyor. Kirli dumanlar, artan küresel sıcaklıklar, su kirliliği ve çok sayıda plastik atık gibi sorunlar pek çok kişiyi endişelendiriyor. Pek çok kişi, yiyeceklerinin geleneksel veya organik yöntemlerle nasıl yetiştirildiğini ve sürdürülebilir şekilde yetiştirilip yetiştirilmediğini de sorguluyor. Organik gıda 4 ana nedenden dolayı daha sürdürülebilir, uzun vadeli bir çözüm sunar:

  • Organik tarım toprağın sağlığını yeniden yapılandırır ve zararlı kimyasalların su kaynaklarımıza girmesini engeller. Su ve toprak, gıda yetiştirmek için gerekli olan son derece önemli iki kaynaktır,
  • Organik çiftçiler, her zaman erişemeyebileceğimiz, yenilenemeyen yağ bazlı gübrelere ve böcek ilaçlarına güvenmiyor,
  • Organik tarım daha fazla biyolojik çeşitlilik sağlar,
  • Organik tarım daha az sera gazı emisyonuna neden oluyor.

Sebep 1: Daha Az Toprak ve Su Kirliliği

Toprak ve su kirliliği günümüzün iki büyük sorunudur ve organik olmayan gıda üretimi de bu sorunun büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (UN FAO) göre, dünya toprağının yaklaşık 1/3’ü, “kimyasal ağır” tarım teknikleri ve erozyonu ve küresel ısınmayı artıran ormansızlaşma nedeniyle halihazırda bozulmuş durumda.

Toprak, gıda yetiştirmek için çok önemli bir kaynaktır ve BM FAO, yalnızca 3 santimetrelik üst toprağın üretilmesinin 1000 yıl sürdüğünü bildirmektedir!

Bir diğer son derece değerli tarım kaynağı olan suyumuz da risk altında. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Topluluğu tarafından yapılan uzun vadeli bir çalışmada, pestisit bileşikleri neredeyse %100 oranında akarsularda bulunmuştur.

Organik olarak yetiştirilen ve üretilen gıdalar, toprağı zamanla tüketen ve su kaynaklarımızı kirleten tipik tarımsal kimyasal gübreleri ve böcek ilaçlarını kullanmaz. Organik çiftçiler katı düzenlemelere uyar ve toprak sağlığını doğal olarak yeniden yapılandırmak için çalışır.

Sebep 2: Yağ Bazlı Gübreler ve Pestisitler

Birçok insan için bir şeyin sürdürülebilir olup olmaması onun gelecek nesiller boyunca dayanıp dayanamayacağına bağlıdır. Pek çok kişi, petrolün gelecek nesiller boyunca sürmeyecek bir şey olmadığı ve dünyanın eninde sonunda “petrol çağının” sonuyla karşı karşıya kalacağı konusunda hemfikir. Dünya petrol, gaz ve kömürden rüzgâr ve güneş gibi daha yenilenebilir enerji türlerine doğru ilerledikçe, birçok insan da petrol bazlı gübre ve böcek ilacı kullanılmadan yetiştirilen gıdalara yöneliyor. Organik üretimde sentetik, yağ bazlı pestisit ve gübrelere izin verilmez. Bunun yerine, organik çiftçiler doğal gübreli ve daha az enerjili gıda üretiyor ve hangi girdilerin kullanılabileceği konusunda katı kurallara uymaları gerekiyor.

Sebep 3: Daha Fazla Biyoçeşitlilik

Yabani hayvanlarımızın kimyasal tarım uygulamaları nedeniyle tehdit altında olduğu bir sır değil. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, örneğin Fransa’daki kuş sayısının, pestisit kullanımı da dahil olmak üzere tarımsal uygulamalardaki değişiklikler nedeniyle son 15 yılda üçte bir oranında azaldığını ortaya çıkardı. Geçen yıl yayınlanan bir başka araştırma da arılar gibi yararlı polen taşıyıcılar da dahil olmak üzere çok sayıda böceğin öldüğünü ortaya çıkardı. Organik tarım yaban hayatı için faydalıdır: Washington Eyalet Üniversitesi’nden akademisyen John Reganold’a göre organik tarım, bitki, hayvan, böcek ve mikroplarda daha fazla biyolojik çeşitlilik sağlar. 66 bilimsel çalışmanın analizi, organik çiftliklerin organik olmayanlara göre ortalama %30 daha fazla türe sahip olduğunu gösterdi.

Sebep 4: Daha Az Sera Gazı Emisyonu

İklim değişikliği ciddi bir küresel tehdit; tarım ve gıda üretimi bu tehdide ve sera gazı salınımına en büyük katkıyı sağlıyor. Tahminler farklılık gösterse de, Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Danışma Grubu, sera gazı emisyonlarımızın 1/3’ünün tarım ve gıda üretiminden geldiğini ve emisyonların “aslan payını” tarımsal üretim ve gıda yetiştiriciliğinin oluşturduğunu bildirmektedir. BM FAO, bu sera gazı emisyonlarını azaltmak için çaba sarf etmediğimiz takdirde bunların yakın gelecekte büyük ölçüde artabileceğini bildiriyor. Bunun gibi araştırmalar, organik çiftliklerin, organik olmayan çiftliklere göre çok daha az sera gazı emisyonu saldığını ortaya çıkardı. Sağlıklı topraklar önemli bir karbon depolama kaynağıdır ve organik tarım, karbon tutumunun artmasına neden olur. Birleşik Krallık Toprak Derneği, Birleşik Krallık’taki tüm tarımın organik tarıma dönüştürülmesi durumunda, toprak tarafından her yıl en az 1,3 milyon ton karbonun alınacağını tahmin ediyor. Bu yaklaşık 1 milyon arabanın trafikten çekilmesine eşdeğer!

Seçimimiz Ortada Duruyor!

Organik beslenmek sürdürülebilir beslenmek demektir! Organik gıda, daha az toprak ve su kirliliği, yağ bazlı gübre ve böcek ilaçlarına olan bağımlılığın azalması, daha fazla biyolojik çeşitlilik ve daha az sera gazı emisyonu ile sonuçlanan uzun vadeli bir çözümdür.

Yazan: Mary Wales

Bu Web sitesinde yer alan bilgiler, çocuk doktorunuzun tıbbi bakımı ve tavsiyelerinin yerine kullanılmamalıdır. Çocuk doktorunuzun bireysel gerçeklere ve koşullara bağlı olarak önerebileceği tedavide farklılıklar olabilir.

Bu yazı naturespath.com sayfasında çevrilerek aktarılmıştır. İçeriğin orijinaline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Mill & More markasının editöryal politikasını yansıtmayabilir. Doğabilecek uyuşmazlıklardan Mill & More markası sorumlu değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir